Over LIEF

In 2015 tijdens een reis in Brazilië leerde zaakvoerster Andrea açaïbessen kennen in lekkere smoothiebowls. Hier begon het dromen van zo'n gerechtjes ook in België in een ontbijt- en lunchbar te kunnen eten. De jaren erna werkte Andrea voor televisie maar vond ze het moeilijk om naast een drukke job nog veel zelf te koken of om lekkere gezonde take-away te vinden in Mechelen. Uiteindelijk besloot ze eind 2018 om haar job op te zeggen en in 2019 haar eigen zaak open te doen. Een ontbijt- en lunchbar waar de focus op gezonde gerechtjes zou liggen, met als eerste op de kaart, een açaï bowl.

In juni 2019 ging LIEF uiteindelijk open in de Graaf van Egmontstraat aan de Vijfhoek in Mechelen. De naam gekozen omwille van de gezonde gerechtjes die lief zijn voor je lichaam. Maar ook gekozen om de lokale samenwerkingen te benadrukken waar de focus op de korte keten ligt. Lief voor het leven dus, want transport beperken en duurzaam ondernemen werd van in het begin een aandachtspunt.

Naast de kwaliteit van de producten is ook het verhaal erachter bij LIEF minstens even belangrijk. Goede samenwerkingen maken een sterk concept. We laten je graag kennismaken met onze zorgvuldig geselecteerde leveranciers.

Kaffefabrik - Mechelse stadskoffiebranderij. De eerste samenwerking die werd afgesloten bij de opstart van LIEF was die met de Mechelse stadskoffiebranderij. We kozen voor koffie, of beter gezegd: kaffe van dé Kaffefabrik. Wat naast het lokale aspect de doorslag gaf om samen te werken met Wouter en Kristof, is dat Kaffefabrik rechtstreeks met de plantages in contact staat. Zonder tussenhandelaars houden ze de koffie (h)eerlijk, zoals bijvoorbeeld die van de Nova Mill plantage in Rwanda. Deze koffieplantage wordt tegen de flanken van de vulkanische heuvels in het Gicumbi district gerund door alleenstaande, vrouwelijke boeren. Door de goede prijs die ze krijgen voor hun werk, kunnen ze dankzij de coöperaties hun gezin onderhouden. LIEF was de eerste koffie- en eetbar die Kaffefabrik koffie op hun kaart zette. In samenspraak werd er gekozen voor de toegankelijke 2800 Kaffe blend, een 100% arabica medium roast met bonen uit Rwanda, Guatemala, en Brazilië. Zin gekregen in een goei zjat kaffe? Bij LIEF staat de La Marzocco espressomachine altijd heet en de koffieklets krijg je er gratis bij. Leuk weetje: Andrea volgde haar barista opleiding bij de Kaffefabrik en studeerde af bij de allereerste lichting studenten.

Filoes - cold pressed juices uit Duffel tegen Mechelen. De tweede samenwerking die er ook al is sinds de opstart van LIEF is die met Thomas van Filoes. De allergezondste sapjes met 100% biologisch fruit & groenten voornamelijk recht van het veld van lokale boeren in de omgeving. Eén flesje van 250ml bevat minstens een halve kilo aan groenten en fruit. Enkele sapjes staan vast op de kaart maar met het seizoen wisselen we ook altijd naar iets nieuw als suggestie.

Honing van De Nectarist. De honing die je op ons rekje kan terugvinden komt van bij De Nectarist. Zij ondersteunen meer dan 1000 lokale imkers en deze honing kan je na de oogst onder andere bij hen vinden. Ook in onze sauzen gebruiken we deze honing.

Granola van Boost by Evi. Naast een trouwe werkkracht bij LIEF is Evi ook de maker van heerlijke artisanale granola. In sneltempo kwam haar granola in meerdere verkooppunten in Mechelen terecht. Uiteraard ook bij LIEF, en haar speculoos granola wordt intussen in meerdere gerechtjes gebruikt. Momenteel is ze volop bezig om een volledig suikervrije granola te ontwikkelen, stay tuned!

Openingsuren


maandag - vrijdag 09:00 - 16:00
zaterdag 09:00 - 17:00
dinsdag en zondag gesloten

Adres


Graaf van Egmontstraat 5
2800 Mechelen - BE

Email


info@liefmechelen.be
Reservaties niet via e-mail, enkel via de reservatieknop (tenzij groep groter dan 6 personen).